Blijf op de hoogte met BIZZcounter Blogs

BIZZcounter complete, betaalbare en gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware voor Starters - ZZP'ers en MKB

Meld u nu aan! Meld u nu aan!

Het Nieuwe Boekhouden05-02-2017

Je bent ondernemer in hart en nieren. Jouw bedrijf is je kindje. Ooit heb je, net als vele anderen, besloten om van het geijkte pad van de loondienst af te wijken. Je volgt je hart en droomt van succes met je eigen bedrijf.

Een eigen onderneming starten begint vaak met een droom of een passie. Of je nu net begonnen bent als ondernemer of dat je al een doorgewinterde ondernemer bent, je zult ervaren dat de weg van het ondernemen er één is van pieken en dalen. Vlieguren maken is een onderdeel van de route naar succes. Het huidige economische klimaat draagt er aan bij dat je extra creatief, assertief en innovatief te werk zult moeten gaan. Kwaliteit is de sleutel naar succes. Maar kwaliteit heeft vele betekenissen.

Kwaliteit heeft vele kanten

Natuurlijk, de kwaliteit van het product of dienstverlening die je verkoopt is van levensbelang. Maar vergeet de kwaliteit van de interne organisatie niet. Door werkdruk, focus op de business en groei van je onderneming wordt de interne organisatie nog wel eens het ondergeschoven kindje. Op zich is dit een logische werkwijze, maar hier schuilt ook een groot gevaar in.

Vergelijk je bedrijf eens met een huis. De buitenkant kan niet (uit)gebouwd worden zonder dat er een solide fundering aanwezig is. De interne organisatie is deze fundering. Sterker nog, je zult ervaren dat het succes van je bedrijf zal toenemen wanneer intern alles goed geregeld is.

Simpel gezegd is de externe organisatie alles wat buiten je bedrijf ligt en is de interne organisatie de organisatie binnen je bedrijf.

Voorbeelden van interne organisatie zijn:

- Het in kaart brengen van processen

- Het scheppen van voorwaarden waarop je jouw bedrijf kunt verder bouwen

- Overzicht hebben en houden op de financiële kant van jouw bedrijf

De gevaren van een verkeerde focus

Het is begrijpelijk dat deze zaken vaak wat ondergesneeuwd raken. De klant is immers koning en er zitten maar 24 uren in een dag. Hoe begrijpelijk ook, dit is een verkeerde gedachte. Een bedrijf waarbij de interne organisatie ver achterloopt bij hoe het bedrijf zich naar haar klanten toe presenteert, is een bedrijf dat Russisch roulette speelt. Vroeg of laat zal dit zich tegen je keren en zal je de consequenties moeten ervaren, vervolgens is het lastig om het tij te keren!

Wanneer de interne organisatie niet goed op orde is, zal je merken dat je weinig inzicht hebt in je verplichtingen, de dagelijkse stand van zaken van je bedrijf en de knelpunten van jouw onderneming. Met als gevolg dat het administratieve werk zich opstapelt en je eigenlijk niet weet waar je moet beginnen. Veel bedrijven gaan niet ten onder aan een gebrek aan kwaliteit van hun product of dienstverlening, nee veel bedrijven gaan ten onder aan een zwakke boekhouding en zwakke interne organisatie!

Boekhouden is een vak apart en ondernemers zien er vaak als een berg tegen op. Met als gevolg dat men achterloopt met de administratie of dat er heel veel geld wordt verspild aan een dure boekhouder of accountant.

De mythe van boekhouding

Boekhouding is vaak helemaal niet zo lastig als dat je wellicht denkt. Natuurlijk, je zult er jezelf even in moeten verdiepen, maar geloof me, daar zul je zeer zeker de vruchten van plukken.

De basis is gemakkelijk te leren en zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in hoe jouw bedrijf "onder aan de streep" presteert. Het is heel simpel. Door dit inzicht kun je jouw bedrijf sturen en vergroot je de kans op een succesvolle carriére als ondernemer. Inzicht in de boekhouding zorgt ervoor dat je controle hebt over je bedrijf. Controle en overzicht zorgen er voor dat je jouw bedrijf kunt sturen op de weg naar succes.

Cash is King

Cash is King! Uiteindelijk draait het allemaal om de centen. Het is toch zonde wanneer je deze hard verdiende centen voor een groot deel weer kwijt raakt aan een duurbetaalde boekhouder? Natuurlijk is de rol van een boekhouder of accountant erg belangrijk. Maar zorg er dan wel voor dat deze een echte toegevoegde waarde is voor je bedrijf. Laat hem/haar dus geen werkzaamheden verrichten die je prima zelf kunt uitvoeren.

Een bijgewerkte administratie zorgt voor overzicht. Hoe vaak komt het niet voor dat er "niet declareerbare uren" gewerkt worden. Deze uren kun je niet doorbelasten aan de opdrachtgever omdat deze niet geoffreerd waren. Pas aan het einde van het project kom je daar achter en dan is het reeds te laat. Als je tijdens het project signaleert dat een project meer tijd kost dan gepland, kun je dit met je opdrachtgever overleggen. Meer en tijdig overzicht zorgt er in dat geval voor dat je minder uren voor niets werkt.

Overzicht = controle

Overzicht betekent ook dat je weet hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat. Maken we winst? Hoeveel geld krijg ik nog van mijn klanten en hoeveel geld moet ik nog betalen?

Een goede administratie in combinatie met goede rapportages zorgt voor deze antwoorden.

De keuze is reuze

Door de komst van internet bestaan er vandaag de dag vele online oplossingen. Door de vele online pakketten zit er altijd eentje tussen  die aansluit op jou behoeften en bedrijfsactiviteiten. Waarom online zal je denken? Omdat deze pakketten altijd en overal via het internet toegankelijk zijn kan je boekhouder altijd met je meekijken. Door de komst van deze online oplossingen is het een stuk eenvoudiger om zelf (een deel van) de boekhouding in handen te nemen.

Zelf voer je de basiswerkzaamheden uit. Je boekhouder of accountant controleert en adviseert. Hiermee bespaar je geld en kan je boekhouder zich richten op zaken waarmee hij/zij van toegevoegde waarde kan zijn.

Daarnaast hoef je jezelf niet meer bezig te houden met de beveiliging en updates van de boekhoudsoftware en de bedrijfsgegevens. Deze zaken zitten in het online pakket verwerkt, waardoor je jezelf volledig kan focussen op de hoofdactiviteiten van je bedrijf.

Eén van de paketten die wordt aangeboden is BIZZcounter. Tijdens de ontwikkeling van BIZZcounter hebben wij vele uren gesproken met ondernemers. Door te luisteren naar hun behoeftes en te anticiperen op de zaken die frustratie en hoge kosten met zich meebrengen, zijn wij in staat geweest een online oplossing te bouwen.

Compleet, eenvoudig, laagdrempelig en goedkoop. Ontwikkeld voor, door en samen met ondernemers.

De voordelen van online boekhouding

Nogmaals de voordelen van een online pakket op een rijtje:

- Altijd en overal online overzicht en toegang tot de boekhouding

- Kostenbesparing en altijd de laatste versie van de software

-  De boekhouder of accountant kan op afstand meekijken

-  Door automatisatie hoef je veel minder handmatig administratief werk uit te voeren

-  Dagelijkse back-up van je gegevens.

Zo'n pakket hoeft helemaal niet duur te zijn. Ter illustratie, BIZZcounter kun je al gebruiken vanaf 10 euro per maand.

Een nog niet eerder genoemd voordeel van een online pakket is dat processen vaak gekoppeld zijn. Zo kun je online facturen opmaken en versturen. Deze worden dan gelijk in de boekhouding verwerkt. Dit scheelt tijd en verhoogt de kwaliteit en accuratesse. Dit is slechts een voorbeeld. Andere voorbeelden van koppelingen zijn:

-  Planning, urenregistratie met facturatie

-  Facturatie met BTW aangifte

-  Facturatie met boekhouding

-  Banktransacties met verwerkte inkoop- en verkoopfacturen

-  Data input met rapportages

-  Facturatie en boekhouding

Tip van de dag

Wees dus verstandig en investeer in de binnenkant van je bedrijf. Je zult ervaren dat deze investering meer dan zijn geld waard is. De investering hoeft niet prijzig en tijdrovend te zijn en zal je de sleutel verschaffen tot succesvol ondernemen.

Dit artikel is geschreven door Boris van Doesburg. Eigenaar en oprichter van BIZZcounter. BIZZcounter heeft speciaal voor alle ZZP'ers en MKB'ers een online office ontwikkeld. Met het virtuele kantoor van BIZZcounter kan iedere ondernemer over een online werkplek beschikken voor alle verkoop-, marketing-, project-, planning-, urenregistratie en administratieve werkzaamheden.

BIZZcounter is de eerste 30 dagen zelfs volledig gratis en zonder verdere verplichtingen.