Zakelijk of privé bellen?14-02-2017

Zzp’ers weten niet goed welke belastingregels gelden rondom zakelijk bellen. Voor veel zelfstandigen is het niet duidelijk wanneer een zakelijk abonnement of prepaid mag worden afgetrokken van de belasting. 

Veel zelfstandigen worstelen met de belastingregels. Het is niet duidelijk wanneer zakelijke kosten voor mobiele telefonie mogen worden afgetrokken. Veel zzp’ers weten dat alle zakelijke kosten aftrekbaar zijn, maar wanneer een gesprek zo moet worden aangemerkt, is ingewikkeld. Sommigen geven daardoor helemaal geen zakelijke kosten voor mobiele telefonie op. Dat is een gemiste kans!

Veel zzp’ers hebben gewoon een prive abonnement of kopen een prepaid simkaart voor zichzelf. Ze bellen er dan ook wel eens met klanten mee. Daar begint de verwarring, want dan moet er een schatting gemaakt worden: welk deel is prive en welk deel is zakelijk?"
Daarom is een goede administratie van belang. Bewaar de facturen en bonnetjes van abonnementen en prepaid tegoed. Sla alle telefoonnummers en bijbehorende namen van klanten op. De Belastingdienst kan altijd achteraf om een specificatie van de telefoonkosten vragen. Het is dan cruciaal dat de kosten exact zijn te verantwoorden.

Tegenwoordig heeft bijna iedere Nederlander een telefoon- en internetabonnement thuis. Iedereen heeft die kosten, dus voor een ondernemer zijn dit geen extra kosten. De meerkosten van zakelijke telefoongesprekken zijn wel aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor internetgebruik, maar dat is bijna onmogelijk vast te stellen."
Zakelijke kosten worden bij een bepaald percentage als ‘zakelijk’ gedefinieerd. De telefoonkosten van een mobiele telefoon zijn aftrekbaar als minstens tien procent zakelijk wordt gebruikt. Wie een apart toestel met een aparte kaart gebruikt, zal op honderd procent uitkomen. Er is dan nooit verwarring over.
Soms zijn telefoon kosten helemaal niet aftrekbaar. Stel dat je vooral veel prive belt, en maar heel soms met een klant belt. Dan overheerst het prive-gedeelte en zijn de kosten in het geheel niet aftrekbaar. Wie helemaal nooit zakelijk belt, heeft ook geen recht op btw-aftrek.

Wie thuis een alles-in-een-abonnement heeft, kan geen btw aftrekken. Een strikte scheiding van prive en zakelijk is noodzakelijk. Gebruik echt twee verschillende simkaarten. De één alleen voor het bedrijf, de ander alleen voor persoonlijk gebruik. Geef het zakelijke nummer door aan klanten. Houd het privenummer geheim voor klanten. Op deze manier is er nooit verwarring over of er zakelijk of prive gebeld is.
Prepaid kan helpen bij de scheiding van de twee manieren van bellen. Bij een prepaid kaart krijg je een apart nummer dat je steeds weer kunt opwaarderen. De eigenaar van de simkaart bepaalt bovendien hoe hoog de kosten voor zakelijke telefonie zijn. Bij een mobiel abonnement zit je vast aan contracten en zijn de kosten niet altijd van tevoren bekend. Prepaid kan in dat opzicht dus wat administratieve handelingen schelen.

Het is een feit dat de administratie een stuk overzichtelijker is als de zzp’er een aparte telefoonrekening heeft voor het bedrijf. De kosten zijn dan aftrekbaar van de inkomsten- en de omzetbelasting. Het scheelt een hoop rekenwerk. Bovendien zijn alle bedragen exclusief btw.